Ne vegye el a kedved a csomagolás a nyaralástól!

A nyaralás egyik legkevésbé népszerű része az indulás előtti csomagolás, és talán még annál is népszerűtlenebb a hazaérkezés utáni pakolás, így jogos cél, hogy a lehető legkevesebb időt töltsünk ezekkel.

Ahhoz, hogy gyorsan tudj haladni a pakolás során, érdemes megtervezi előre, hogy mit, hova és mikor fogsz elpakolni. A fejünkben általában vagy egy ilyen lista, de ha nem akarunk sokat gondolkodni, hogy mit is kell még elpakolni (vagy félünk, hogy valamit otthon felejtünk), érdemes leírni azt.

Milyen legyen a lista?

·       Újra és újra felhasználható (pl. egy excel táblázat vagy lista app)

·       Minden utazáshoz megfelelő (minden évszakra, szállástípusra), hogy mindig az aktuális uticélnak megfelelően lehessen pakolni

·       Személyekre lebontott, így könnyebben követhető

·       Jelöli, ha valamit csak közvetlenül az indulás előtt tudunk elrakni

·       Készülhet hozzá egy bevásárló lista is, hogy mit kell a helyszínen venni, ha odaértünk (általában ennivalók)

·       Érdemes kategóriákat kialakítani, lehetőleg úgy, hogy az azonos kategóriába tartozó dolgok egy táskábába kerüljenek. (Illetve olyan dolgok kerüljenek egy táskába, amiket azonos helyen fogtok használni)

Nekem ezek a kategóriák váltak be, de ez egyénenként változó lehet:

·       Ruhák és fehérneműk

·       Cipők

·       Téli ruhák

·       Tisztálkodó szerek

·       Elektonikai cuccok pl. töltők

·       Gyerekek dolgai pl. játékok, hordozó (ezt minden nyaralás előtt érdemes aktualizálni)

·       Konyha dolgok és ennivalók

·       Utazás közben szükséges dolgok

·       Strandtáska

Mi segíthet még?

·       Legyenek összekészítve mindig azok a dolgok, amiket csak utazáshoz használtok, így nem kell minden alkalommal sok apróságot összeszedni (pl. tisztasági csomag, konyhai dolgok). Érdemes ezeket mindig hazaérkezéskor rendbetenni, így a következő utazás alkalmával más sokkal egyszerűbb lesz

·       Csomagoljatok össze előző nap, és csak azokat a dolgokat hagyjátok közvetlenül indulás előttre, amikre mindenképp szükség van addig

·       Odafelé úgy pakoljatok, ahogyan ott szeretnétek használni a dolgokat, hazafelé pedig a kipakolásnak megfelelően (pl. szennyest már mosás szerint válogatva)

·       Ha tehetitek, hazaérkezéskor kezdjetek el elpakolni, elindítani a mosást, mert másnap sokkal nehezebb lesz

·       Rakj rendet otthon indulás előtt, jól esik rendezett lakásba hazaérkezni, és kevésbé esik rosszul a kicsomagolás

·       Hazaérkezéskor nézd át a listát, és egészítsd ki, ha úgy érzed, valami hiányzott az úton

 

 

Ha szeretnéd egyszerűsíteni a dolgodat a jövőben, akkor a következő nyaralás előtt kezdd el megírni a listát. Nem lesz rögtön tökéletes, az évszakokból adódó különbségek miatt biztos, hogy többször ki kell majd egészítened, és a gyerekeknek is még változnak az igényeik. Ha viszont rendszeresen használod, hamarosan kialakítasz egy olyan rendszert, amiben tényleg hatékonyan megy a csonagolás – és nem fáradsz el rögtön nyaralás előtt.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .