Rendszerezzük a feladatainkat

Sokakkal megesik, hogy egész nap megállás nélkül dolgoznak, mégis, amikor a nap végén valaki megkérdezi tőlük, hogy mit csináltak, nem tudják megmondani. Amellett hogy rengeteg időrabló tevékenység észrevétlenül elszippantja az időnket, gyakran a tényleges teendőinkkel sem vagyunk tisztában, és észre sem vesszük, mi mindent csinálunk. Érdemes kicsit odafigyelnünk, hogy mivel telnek a napjaink, így könnyebben tudjuk majd a megfelelő rutint kialakítani.

Első lépésként érdemes összegyűjteni, hogy mennyi időre van szükség az egyes teendőkre. Egy táblázatban folyamatosan írd minden nap, hogy mivel mennyi időt töltesz – illetve találhatsz akár erre alkalmas applikációkat is. Egy hét után már összesítheted, de az adatok gyűjtését ne hagyd abba, még pár héten keresztül érdemes követni és kiegészíteni azokkal a feladatokkal, amik ritkábban fordulnak elő.

Ha már van egy táblázatod, hogy milyen teendőid vannak, ezek mennyi időt vesznek igénybe és milyen gyakran szoktad ezeket elvégezni, akkor jöhet a következő lépés. Minden egyes feladatot egyenként értékelj. Első körben két kérdésre válaszolj: szereted-e csinálni az adott feladatot, illetve tényleg el kell-e végezni azt. A két kérdésre adott válaszaiból fog összeállni a feladat mátrixod:

 • Amit meg kell csinálni és szereted is: a legideálisabb kombináció, csináld tovább
 • Amit nem szeretsz, de igazából nem is kellene: ez a másik legegyszerűbb kombináció, innentől ne csináld
 • Amit szeretsz, de igazából nem kell: ezeket rakd félre, akkor foglalkozz vele, ha belefér az idődbe
 • Amit nem szeretsz, de meg kell csinálni: ez a legnehezebb, ezt fogjuk most kicsit részletezni

Mit tehetsz azokkal a feladatokkal, amiket mindenképp meg kell csinálni, de nem szereted? Tedd fel a következő kérdéseket: más el tudja-e végezni a feladatot, illetve ő szereti-e azt a feladatot? Ebből megint összeáll egy kis táblázat:

 • Van, aki meg tudja csinálni és szereti is azt a feladatot: mi sem egyszerűbb, innentől csinálja ő. Arra viszont figyelni kell, neki is biztosítani kell rá időt
 • Van, aki szeretné csinálni, de nem tudja: tanítsd meg neki, és máris csinálhatja. Ha valamilyen okból nem lehet megtanítani, akkor ez a feladat sajnos nálad marad
 • Van, aki meg tudja csinálni, de ő sem szereti: már annyit nyertél, hogy osztozni lehet a feladaton
 • Nincs más, aki meg tudja csinálni, és nem is szeretnék megcsinálni: ilyenkor van a legnehezebb dolgod, mindenképp meg kell csinálni a feladatot, vagyis jobban jársz, ha megpróbálod megszeretni

De hogyan szeresd meg azt a feladatot, amit utálsz? Először is gondold végig, hogy tényleg az egész feladattal van bajod vagy csak egy részével. Ha csak egy részétől szeretnél megszabadulni, gondold végig az előbbieket csak arra a részfolyamatra, és máris nyertél egy kicsit. De nézzük azokat a (rész)feladatokat, amiket tényleg nem szeretsz és nem is tudsz szabadulni tőle:

 • Koncentrálj arra, hogy miért csinálod! (Pl. lehet, hogy nem nagy élmény lenyírni a füvet, de gyönyörűen fog kinézni utána a kert)
 • Jutalmazd magad, ha teljesítetted! (Pl. ha elmosogattál, leülsz megnézni egy részt a kedvenc sorozatodból)
 • Kösd össze olyan tevékenységgel, amit szeretsz (pl. takarítás közben hallgathatod a kedvenc könyvedet hangoskönyvként)
 • Vond be a családot, legyen közös program (pl. gyerekekkel akár versenyt is lehet rendezni, hogy ki pakolja el először a ruhákat)

Ha még mindig nincs hozzá kedved, kipróbálhatsz néhány trükköt:

 • Állíts be időzítőt, így tudod, hogy nem vesz el tőled sok időt. (Akár versenyezhetsz önmagaddal is, hogy mennyi minden fér bele 10 percbe.)
 • Minél előbb csináld meg azokat a feladatokat, amit nem szeretsz, örülni fogsz, ha túl vagy rajta, és vége nyugodtan foglalkozhatsz azokkal, amit szeretsz.

Ha tervezed a napjaidat, fontos, hogy ne csak a feladatokat tervezd meg, szánj időt a kikapcsolódásra is. És ne csak tervezd, vedd is észre, amikor valami jót csinálsz, legyen az egy jól megtervezett nyaralás, vagy akár csak egy finom süti, egy jó film vagy pár perc, amikor a kertben ülve gyönyörködsz a növényekben.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .