Ha szombat, akkor mozi est

A folyamatos home office alatt még nagyobb jelentősége van annak, hogy a megfelelő ciklikusságok meglegyenek az életünkben. Azon kívül, hogy minden napnak megvan a rutinja, fontos, hogy a heti ciklusok is meglegyenek – nemcsak a gyerekeknek, hanem nekün is jót tesz. Érdemes kialakítani olyan programokat, amikből tudjuk, mikor milyen nap van. Ideális esetben a felnőttek hétköznap dolgoznak, hétvégén nem, de a gyerekek ezt kevésbé értik, és valjuk be, nem mindig tudjuk péntek estétől hétfő reggelig letenni a feladatokat.

Az első dolog, amit bevezettünk az első héten, az a mozi este volt. Minden szombaton miután feljöttünk a kertből, mindenki megfürdött és megvacsorázott, együtt leülünk megnézni egy közösen választott mesét. Ha szerencsénk van, sikerül meggyőzni a fiúkat arról, hogy olyan mese legyen műsoron, amit még nem láttunk (olyan sokszor). Természetesen a mozizás elengedhetetlen kelléke lett a pattogatott kukorica és a gyümölcstea is. A nappalit berendezzük mozinak, vagyis a besötétítünk és a kanapén kapnak a fiúk egy-egy párnát karfának és egy-egy pohártató kosarat is.

Az étkezéseket is jól lehet fix pontként beállítani, ráadásul így kevesebbszer kell azon gondolkodni, mi is lesz a vacsora (kivéve, ha már az életünk része a menütervezés, de akkor már valószínűleg ezt a trükköt egyébként is bevetettük). Nálunk ami a jelen helyzettől függetlenül is bevált. Pénteken palacsinta van vacsorára. Hétköznap a reggeli és a vacsora szendvics, hétvégén pedig jöhetnek a különlegesebb, időigényesebb reggelik és vacsorák, mint a rántotta, virsli, tükörtojás, omlett, tejbegríz és bundás kenyér.

A vasárnap délután egy része a következő hétre való készüléssel telik. Megtervezzük a következő napokat, rendet rakunk a gyerekszobában, illetve, bár a takarítás nagy részét hétközben szoktuk szétosztani, a fürdőszoba és a konyha takarítása a vasárnap esti rutinba épült be.

Érdemes figyelni a rendszeres szokásokat, mert valószínűleg több olyan feladatunk, programunk van, amit hetente ismételünk. Ha ezekre figyelünk, és mindig egy adott napra időzítjük, sokat segíthet a rutinok kialakításában.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .