A csodák kertje

Talán eddig bele se gondoltunk, mennyi csodát rejthet a kertünk, az udvarunk, de akár az erkélyünk is. Itt a tavasz, otthon vagyunk, még ha rengeteg dolgunk is van, érdemes hagynunk egy kicsit, hogy magával ragadjon a természet.

Az elmúlt hetekben hatalmas fejlődésen esett át a kertünk. Tavaly óta sokat fejlődtek a gyerekek, így már hatékonyabban lehet mellettük haladni a kerti teendőkkel.

Amikor jó idő van, folyamatosan kint vagyunk, így az elmúlt hetekben elkezdtük behozni az elmúlt évek elmaradásait.

  • Elkészült a magaságyások végleges formája. A spenót, a saláta, a répa és a póréhagyma már ki is dugta első leveleit.
  • Az eper palánták végre a helyükre kerültek. Sajnos augusztusban nem volt rá időnk, reméljük azért valamennyi termés lesz rajta.
  • A kert közepén lévő domb oldalában kialakítottunk egy lépcsős kis kertet, itt lesz majd a borsó, a zöldbab és a paprika helye.
  • Többek között paradicsom, paprika, cukkini, tök, sárgadinnye és sokféle fűszernövény palánta már növekszik a téli kertben.
  • Elkezdtük megépíteni a fiúk kis kerti házikóját, aminek lesz majd saját kiskertje, és “természetesen” mélygarázsa is a kismotoroknak.
  • A legnagyobb falat a földbe süllyesztett kerti kiülő kialakítása, de ezzel is már egész sokat haladtunk, lehet, hogy belátható időn belül ez is elkészül.

A kicsik nagyon élvezik, hogy a kertben tevékenykedhetnek. Jönnek a kis lapátokkal, gereblyékkel, locsolókkal, és csinálják azt, amit mi. Közben felfedezik a kert csodáit, tanulmányozzák a kavicsokat, a fák virágzását, az apró bogarakat vagy éppen a szomszéd cicát, aki átrohan a kerten. A homokozó pedig mindig nagy kedvenc. Ha laptoppal akarok kiülni dolgozni, amíg ők játszanak, a homokozó mellett nyugodtan megtehetem.

Biztos, hogy sokkal nehezebb ez a helyzet annak, aki egy társasházi lakás négy sarka közé kényszerültek. Szerencsére van néhány növény, aminek a segítségével egy kis kerti hangulatot varázsolhatunk az erkélyre, vagy akár az ablakpárkányra. Fűszernövényeket, paradicsomot, paprikát minden további nélkül nevelgethetünk a teraszon is, de akár répa, borsó, saláta vagy retek termesztésével is probálkozhatunk, ha van elég (nagy) balkonládánk. Ha pedig nagyon helyszűkében vagyunk, a konyhában egy-két kis cserép fűszernövény sokat jelent, különösen amikor az első alkalommal tudunk például friss metélőhagymát szedni a reggelinkhez.