A feladataink árnyékában

A rohanó világunkban hajlamosak vagyunk elfeledkezni önmagunkról és csak a feladataink árnyékából figyelni, ahogy elszáguld mellettünk idő. Folyamatosan hajszoljuk a feladatokat, próbálunk mindent belezsúfolni a rendelkezésre álló időbe, aminek sokszor az az eredménye, hogy rengeteg minden elkészül, de mégsem érezzük jól magunkat tőle, és egyre kevésbé lesz kedvünk ezeket a feladatokat megcsinálni, és bekerülünk egy végeláthatatlan mókuskerékbe.

Ha szeretnéd rendbetenni az életedet, és egy megfelelő időgazdálkodást kialakítani, tudatosan építsd fel a rendszeredet. Fontos, hogy bár vannak olyan teendők, amik elől nem lehet elszaladni, mégis szánjunk egy kis időt saját magunkra is. Mielőtt mindent egy csapásra meg akarnál változtatni, és mindent megtennél, hogy megváltsd a világot, fontos, hogy először Te rendben legyél. Meg kell ismerned a valós elvárásaidat magaddal szemben, és a vágyaidat is azonosítod kell ahhoz, hogy tudd, mire is kell szánnod az idődet. Ha sikerül, könnyebben álsz neki a nagyobb kihívásoknak, kevesebb stressz fog érni, így sokkal kiegyensúlyozottabb, kipihentebb, boldogabb leszel.

Változó, hogy kinek mennyi én-idő kell, van, akinek napi pár perc elég, másnak több óra kell, de az biztos, hogy mindenkinek szüksége van arra, hogy legalább egy kicsit kiszakadjon a feladaiból. Ki kell tapasztalnod, hogy neked mennyi időre van szükséged. Első lépésként gondold végig az alábbiakat:

  • Milyen számodra az ideális nap? Mit csinálsz? Kivel töltöd az idődet?
  • Mi dobja fel a napodat (Például reggeli “kávé-szeánsz”, esti fürdő, séta)? Gyűjts össze legalább öt olyan tevékenységet, ami mindössze néhány percet vesz igénybe, és olyanokat is, amik akár több órás kikapcsolódást jelentenek!
  • Milyen célokat szeretnél elérni az életben? Mit szeretnél rendszeresen csinálni (pl. hetente sportolni)? Mi hiányzik ahhoz, hogy megvalósítsd őket?
  • Mennyi időt tudsz különösebb szervezés nélkül szakítani magadra? Mi kell ahhoz, hogy több időd legyen? Ki tud segíteni?

Ha ez megvan, elkezdhetsz tervezni.

  • Válassz ki egyet a pár percesek közül, és ezt építsd be a napi rutinodba – eleinte érdemes ezt beírnod a naptárba. A többi ötletedről se feledkezz meg, egy-két hetente egy-egy újabb elemet beépíthetsz – szinte észrevétlenül.
  • Írj kívánság listát, állíts fel fontossági sorrendet, majd egy tervet határidőkkel! Ügyelj arra, hogy a határidők reálisak legyenek, csak úgy, mint az újévi fogadalmak esetében.

Az elején tudatosnak kell lenned, hogy ténylegesen beépüljön a minőségi én-idő a mindennapjaidba. A tervezés mellett nagy segítséget nyújthat,ha megtanulsz nemet mondani, illetve ha minden feladatodat értékeled, hogy mennyire fontos és sürgős az elvégzése. Ne áldozd fel az én-idődet a feladatokért, inkább áldozd fel a felesleges feladatokat azért, hogy legyen én-időd.

 

 

 

 

 

 

jutalmazd megadat