“Tervező nap” – hetente fél óra a célok eléréséért

Szeretnél hatékonyan gazdálkodni az időddel? Már tisztán látod, hogy milyen céljaid vannak, de nem tudod, hogyan tovább? Ha ezek a célok reálisak, teljesíthetőek és tényleg szeretnéd őket elérni, akkor nem kell aggódnod.

Ahogy azt már az Időgazdálkodás: hogyan kezdjünk hozzá? című bejegyzésben is megállapítottuk, a változás mindig időigényes folyamat,  ezért fontos, hogy jól megtervezett, kis lépésekben haladjunk.

Ahhoz, hogy hatékonyan ki tudj alakítani egy új rendszert az életedben, szükséged van a rendszerességre. Érdemes folyamatosan nyomonkövetned, hol tartasz, így könnyebben fenn tudod tartani a motivációdat is.

Első lépésként válassz ki egy heti tervező napot, amikor nyugodtan rá tudsz szánni legalább fél órát arra, hogy követni tudd, hol tartasz a céljaiddal. Ha teheted, próbálj erre a rövid időre elvonulni a külvilágtól, keress egy kényelmes helyet, készíts egy teát! A tervező napok célja, hogy rendszerezd a feladataidat és a gondolataidat. Ilyenkor nézd át az elmúlt hét feladatait, mit sikerült teljesíteni, mivel kell még foglalkoznod, tervezd meg a következő időszak programjait, feladait, illetve az új célok mérföldköveit.

Ha az időgazdálodásodat szeretnéd rendezni, valószínűleg több célt is el szeretnél érni. Ezek között már az elején állíts fel fontossági sorrendet, és egyszerre csak az egyikkel foglalkozz. Tervezd meg az odavezető utat és a mérföldköveket. Próbáld megbecsülni, hogy mennyi időre van rendszeresen szükséged a teljesítésére, és ezt tervezd be az időbeosztásodba. Érdemes kisebb célokkal kezdeni, hogy könnyebben kitapasztald a szükséges erőforrásokat.

Előfordulhat, hogy a tervezés nem lesz tökéletes. Éppen ezért ne add fel az első buktatónál, kezeld dinamikusan a terveidet, és szükség esetén finomítsd azt. Ha heti egyszer, a tervező napodon  átnézed, hol is tartasz, és szükség esetén alkalmazkodsz a változó körülményekhez, nem fog kicsúszni a kezeid közül az irányítás.