Miért nem tudjuk teljesíteni az újévi fogadalmakat?

Az év vége közeledtével egyre többen határozzák el, hogy újévi fogadalmakat fognak tenni, de sajnos ezek nagy részéről már most lehet tudni, hogy úgysem fognak teljesülni. Ennek tudatában, elgondolkodhatunk rajta, hogy van-e egyáltalán értelme ezeknek. Alapvetően nincsen baj az újévi fogadalmakkal, nagyon jó, hogy legalább ilyenkor szánunk időt arra, hogy célokat tűzzünk ki magunknak, csak arra kell figyelni, hogy hogyan határozzuk meg ezeket.

Miért buknak el ezek a fogadalmak ilyen nagy számban? Általában nem gondoljuk végig, hogy mennyire reális az a cél, amit kitűzünk, ezért irreális elvárásokat támasztunk magunkkal szemben. Azonnal akarunk mindent, és nem tervezzük meg, hogyan lehet a kitűzött célt elérni, így akár szembesülhetünk azzal is, hogy nincs is rá időnk.  Lehet, hogy nem az igazi célt határozzuk meg, vagyis nem az alap problémára keresünk megoldást, annak csak egy részére. Ha nem egyértelműen határozzuk meg a célt, előfordulhat, hogy nincs meg a kellő motivációnk a teljesítéséhez, és alapvetően azon múlik a sikeressége a fogadalomnak, hogy tényleg szeretnénk-e az adott célt elérni.

Hogyan lehet jó fogadalmakat meghatározni?

 • Reális és teljesíthető célt tűzöl ki. (Ha sosem futottál idáig, megfelelő cél lehet, hogy fél éven belül le fogsz futni 10 km távot, míg az, hogy egy hónap múlva maratont futsz, már kevésbé.)
 • Határozottan és pozitív megközelítéssel fogalmazod meg a célt. (Más a hatása, ha azt mondod, hogy “Nem fogok egészségtelenül étkezni”, “Egészségesen szeretnék étkezni” vagy “Egészségesen fogok étkezni”.)
 • Tudod, hogy miért szeretnéd azt a célt elérni, így megvan a belső motivációd.
 • Reálisan megtervezed az odavezető utat és a mérföldköveket. (Pl. többet fogsz mozogni, ezért minden nap a lépcsőt használod a lift helyett, eleinte hetente egyszer sportolsz, fél év múlva pedig már heti két alkalommal.)
 • Számolsz azzal is, hogy mennyi időt fog elvenni az életedből, így lehetőséget adsz magadnak arra, hogy biztosítsd a szükséges szabadidőt. (Pl. ha gyerekek mellett heti háromszor akarsz sportolni, az komolyabb szervezést igényelhet.)
 • Egyszerre csak egy dologra koncentrálsz. Ha túl sok célt tűzöl ki, egyikre sem tudsz igazán odafigyelni, és a túl sok tervezett változást nehéz kezelni. Ha az első célnál úgy érzed, hogy az életed része lett, akkor jöhet a következő célkitűzés.
 • Sokat segít, ha nem egyedül állsz neki. Akár más is részt vesz a tejesítésben, akár csak külső szereplőként támogat, mindenképp sokat lendít a motiváción, ha nem vagy egyedül benne.
 • Ne ragaszkodj ahhoz, hogy újévkor induljon a fogadalom. Sokkal hatékonyabb lehetsz a teljesítésében, ha akkor kezdesz hozzá, amikor tényleg készen állsz rá – viszont semmiképpen se használd ezt kifogásként, hogy miért nem kezdtél még hozzá!
 • Ha eldöntötted, hogy egy célt teljesíteni fogsz, kövesd nyomon folyamatosan. Határozd meg, hogy milyen időközönként érdemes megnézni, hogy hol tartasz. (Pl. fogyókúra esetén nem érdemes naponta ráállnod a mérlegre.)
 • Előfordulhat, hogy a tervezés nem lesz tökéletes. Éppen ezért ne add fel az első buktatónál, kezeld dinamikusan a terveidet, és szükség esetén finomítsd azt. (pl. nem sikerül annyit fogynod az első hónapban, mint szeretted volna, attól még nem kell feladni, add lentebb kicsit az elvárásaidat, és közben próbáld meg kitalálni, mi lehet a gond: tervezési hiba, nem tartottad be a saját szabályaidat vagy valami külső tényező.)

Ha ezekre sikerül odafigyelned, sokkal nagyobb esélyed van arra, hogy te is azok közé tartozz, akiknek sikerült az újévi fogadalmát betartania.

2 thoughts on “Miért nem tudjuk teljesíteni az újévi fogadalmakat?”

 1. Pingback: A feladataink árnyékában – Smartotime

 2. Pingback: Hogyan teljesülhetnek a kívánságaink csodalámpa nélkül? – Smartotime

Comments are closed.