Időgazdálkodás: hogyan kezdjünk hozzá?

A változás mindig időigényes folyamat, csak nagyon ritkán fordul elő, hogy az ember egy nap alatt egy teljesen új rendszer szerint tud élni. Ezért fullad kudarcba a legtöbb újévi fogadalom is, amikor túl nagy célt tűz ki valaki magának, de az oda vezető utat nem tervezi meg. Fontos, hogy minden változást egy jól átgondolt tervezéssel kezdjünk, és az alapján, meghatározott, kis lépésekben haladjunk. A tervezést bármikor elkezdheted. Nem kell megvárnod az év elejét, bármikor nekiláthatsz, amikor úgy érzed, szükséged van egy kis rendszerezésre az életedben.

A tervezés célja, hogy végiggondold a saját elvárásaidat, átértékeld a prioritásokat nemcsak a tennivalók, hanem a kikapcsolódási lehetőségek tekintetében is. A sikeres tervezéshez belülről kifelé kell haladnunk saját magunktól a külvilág felé. Amíg a saját magunkkal szemben támasztott elvárásokkal nem vagyunk rendben, addig nem tudunk hatékonyan foglalkozni az egyéb teendőkkel sem.  Fontos, hogy ezekbe az elvárásokba nemcsak feladatok tartoznak, ugyanolyan fontos, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, teendőink ellátása mellett jusson idő kikapcsolódásra is, mert hosszútávon sokkal hatékonyabbak lehetünk, ha nemcsak merítjük az energiaforrásainkat, hanem töltődünk is.

A tervezésre ne sajnáld az időt. Már a legelején érdemes legalább egy-két órát rászánni, amikor csak erre koncentrálsz. Fontos, hogy ne vonja el semmi a figyelmedet! Válassz egy kényelmes helyet, kapcsold ki a telefonodat, készíts egy teát, kakaót vagy amit szeretsz, indítsd el a kedvenc zenédet, és kezdd el összeszedni a gondolataidat. Ne várj csodát ettől a pár órától, ezen a ponton még nem lesz konkrét terved, hogyan alakítsd át az életedet és a feladataidat, egyelőre az a cél, hogy megismerd saját magadat és a céljaidat. Gondold végig, hogy miket és mikor szeretnél elérni, és a legfontosabb, hogy miért. Ha ez megvan, elkezdhetsz prioritási sorrendet kialakítani közöttük. Ha sikerül ezeket az alapokat jól végiggondolni, később ezt tudod alapként felhasználni, és hozzá tudod rendelni a feladatokat és programokat, és ennek segítségével tudod majd értékelni, mennyire van ténylegesen szükség az egyes feladatok elvégzésére a jövőben.